Fandi
Kalau kita berbuat salah, sudah tentu kita perlu meminta maaf terlebih dahulu. Tetapi ada juga di antara kamu yang sering meminta maaf walaupun hakikatnya bukan kita yang melakukan kesalahan / kesilapan. Demi menjaga hati ataupun sebagai tanda hormat,kamu yang mengalah.
Adakah ini patut terjadi sedangkan pihak lainterus tersenyum kerana kamu yang memikul kesalahannya ataupun kamu yang menyerah diri walaupun tahu yang kamu tidak bersalah?Jangan begitu! Jika ternyata kesalahan bukanlah berpunca dari kamu,adalah menjadi hak kamu untuk tidak meminta maaf. Kami telah mengenalpasti 20 sebab mengapa kamu tidak perlu meminta maaf.

1 - PERASAAN KAMU Apa yang kamu rasa dan fikir, sepenuhnya adalah hak kamu. Jadi jangan rasa bersalah kalau apa yang kamu rasakan itu menjadi satu kesalahan walaupun mungkin kamu sendiri terpaksa bermasam muka dengan orang lain. Kamu berhak mempertahankan pendapat kamu kerana setiapindividu mempunyai sifat ego tersendiri. Bukan semua orang tahu menghargai perasaan kita sebagaimana mereka mahu kamu menghargaiperasaannya.Bukan semua orang berupaya menyelami perasaan kamu, selain dari diri kamu sendiri.
2 - LEBIH BERKEBOLEHANMungkin gaji kamu lebih tinggi dari kekasihmu ataupun kamu lebihberkebolehan dalam bidang tertentu berbanding orang-orang yang terdekat dengan kamu. Setiap manusia mempunyai keistimewaan yangtersendiri. Jika ada orang lain yang tidak dapat menerima keistimewaankamu, pedulikan saja!! Kamu harus sentiasa berfikiran positif dan menganggap inilah kelebihan yang kamu miliki dan bersyukur dengankurniaan tersebut. Kalau ada yang mempertikaikan kebolehan itu,katakan saja yang setiap manusia dilahirkan mempunyai kelebihan dan kekurangan sendiri. Jangan takut untuk mengakui kelebihan kamu yang dimiliki kerana anugerah Tuhan tidak harus dipersiakan!
3 - MASA LALUJangan meminta maaf di atas keputusan yang pernah kamu laksanakan di masa lalu. Ia adalah kerana apa jua keputusan yang kamu lakukanbergantung pada situasi di saat itu. Walaupun ada yang menentang keputusan yang telah kamu lakukan, Jangan cepat tersentuh. Ingat! Kamu tentunya sudah boleh berfikir, mana yang baik dan buruk. Segalakeputusan adalah terletak di tangan kamu dan ianya amat mempengaruhi hidup di masa akan datang. Tidak harus meminta maaf kerana bukan kamu tahu apa yang akan berlaku di masa depan kan?
4 - MENJADI PERHATIANBukan semua orang meminta dirinya menjadi perhatian. Kamu jangan risau jika diri mu menjadi perhatian orang. Mungkin ada sebab-sebabtertentu mengapa kamu yang dipilih berbanding dengan orang lain. Kamu tidak perlu meminta maaf jika ada yang cemburu kerana kamu yang mendapat lebih perhatian berbanding mereka. Jika kamu ingin lari dari terus menjadi perhatian orang, usahakan agar kamu berjayamenghindarinya. Jangan melibatkan orang lain jika kamu tidak mahu diridipersalahkan.
5 - MEMUTUSKAN CINTAKalau kamu rasa bukan berpunca dari silap kamu, kamu berhak meminta putus. Untuk apa kamu terus menyeksa diri untuk terus bersama si dia sedangkan ternyata dia sendiri yang bersalah. Jangan rasa takut untuk melaksanakan dan kamu juga tidak perlu memaksa diri untuk meminta maafkerana perpisahan ini bukanlah yang kamu ingini. Tetapi keadaan yangmemaksa!
6 - BERKATA JUJURKejujuran merupakan resipi utama dalam sesebuah perhubungan. Kamu tidak perlu takut untuk berterus-terang andai ianya mendatangkan kebaikan pada diri kamu. Walaupun mungkin ia boleh mencetuskan salahfaham antara kamu dan si dia, terpulanglah pada si dia sama ada bolehmenerima kejujuran kamu ataupun tidak.
7 - BERTERUS TERANGKita mungkin mampu membohongi orang lain, tapi tidak pada hati sendiri. Contohnya, kamu sudah tertarik pada orang lain sedangkan kamu baru saja menjalinkan hubungan dengan si dia. Salah satu sebabnyaialah mungkin kamu tidak dapat menerima cara si dia. Jalan terbaik ialah dengan berterus-terang, daripada kamu terus menipu si dia dan diri kamu sendiri. Nyatakan sebab-sebab mengapa kamu tidak dapatmenerima si dia lebih daripada seorang teman biasa. Daripada kamuterus menyeksa diri kerana terpaksa menerima si dia, lebih baik kamu bertindak lebih awal lagi agar perasaan itu tidak terlajak jauh.
8 - TIDAK MENEPATI CITA RASABukanlah perkara yang mustahil untuk kamu mementingkan cita rasakamu sendiri. Contohnya dalam memilih pasangan. Untuk apa bersikaphipokrit andai pasangan yang kamu pilih langsung tidak menepati cita rasa kamu. Sudah tentu kamu mahu menjalinkan hubungan dalam tempoh yang lama dan berharap agar ia berkekalan. Lalu kamu sepatutnya mencari si dia yang mempunyai ciri-ciri yang kamu impikan. Walaupuntidak secara seratus peratus, sekurang-kurangnya ada juga ciri-ciritersebut pada diri sidia.
9 - TERUS BERTANYAUntuk mendapatkan kepastian, tentu kamu harus melemparkan pertanyaan. Walaupun pertanyaan itu bertubi-tubi, selagi tak mendapat jawapan yang pasti, selagi itulah kamu tidak akan berpuas hati. Kamu mahu bertanya sehinggalah kamu faham. Jangan rasa bersalah kalau kamu harus bertanya berulang-ulang kali. Ada kalanya pertanyaan kamu ituboleh membuatkan seseorang itu rimas dan bosan, tetapi bukan mudah untuk dia mengakui kesalahannya ataupun menjelaskan perkara yang sebenarnya.
10- MINTA NAIK GAJI/PANGKATTak salah kalau kamu meminta agar gaji/pangkat kamu dinaikkan setanding dengan usaha yang telah kamu laksanakan selama ini. Sudah tentu kamu berusaha bersungguh-sungguh demi memantapkan lagi prestasidan kualiti kerja semata-mata untuk syarikat. Jadi tidak salah kalau kamu meminta imbuhan. Memandangkan kos sara hidup semakin tinggi, kamujuga memerlukan perbelanjaan yang lebih banyak. Tapi kamu perlu yakin dan lebihkan usaha di masa akan datang.
11 - MASIH SOLOInilah hidup kamu! Walaupun ada kalanya kamu berasa bosan kerana masih tidak mempunyai kekasih, ia bukan salah kamu. Terpulang padadiri kamu sama ada ingin mempunyai kekasih ataupun sanggup bersendirian. Soal cemburu ataupun usikan teman-teman, ketepikan saja.Apa yang penting ialah soal hidup kamu sendiri. Bukan menjadi satukesalahan jika kamu memilih untuk bersendirian. Mungkin kamu perlukan masa untuk mencari pasangan yang sesuai.
12 - TENTANG KEGEMARANSetiap orang mempunyai kegemaran ataupun hobi tertentu. Jangan risau sekiranya ada yang memperkecilkan hobi kamu. Pertahankan hobi kamu itu dan katakan yang setiap orang mempunyai perangai yang berbeza. Jangan malu-malu mengakuinya kerana ia bukanlah mengganggu kehidupan orang lain, malah menyerikan hidup mu sendiri.
13 - BIJAK DAN AKTIF Orang yang cantik/kacak tidak semestinya bijak dan aktif. Jangan menilai paras rupa dalam menentukan tahap kebijaksanaan seseorang. Iajuga tidak boleh melabelkan seseorang itu aktif ataupun tidak hanyakerana paras rupa. Kamu patut rasa bertuah kerana dianugerahkan kebijaksanaan dan kamu juga seorang yang aktif.
14 - MEMINTA BANTUANKalau tidak tahu, eloklah bertanya. Bukan cara terbaik untukberpura-pura tahu ataupun segan mahu meminta pertolongan oranglain. Ingat, hidup dalam budaya bermasyarakat ini harus saling tolong-menolong antara satu sama lain. Kalau kamu memerlukan bantuan, jangan segan-segan meminta pertolongan daripada orang yang bolehmembantu kamu menyelesaikan masalah. Jika ada yang mentertawakan kamu kerana perkara kecil pun kamu tidak tahu, terus-teranglah mengatakan lebih baik bertanya daripada jadi bodoh sombong! Tak ada faedah langsung!
15 - BUKAN BERPUNCA DARI KAMUAda seorang teman memarahi kamu kerana rahsianya terbongkar,Sedangkan kamu bukanlah puncanya. Jadi untuk apa rasa takut keranabukannya salah kamu. Berterusteranglah pada si dia yang kamu tidakmelakukannya sebaliknya mungkin ada pihak lain yang cuba mempergunakannama kamu. Nyatakan sebab-sebab kukuh dan relevan tentang pengakuan kamu. Yakinkan dirinya yang kamu seorang penyimpan rahsia yang boleh dipercayai. Kalau boleh selidiklah siapa yang punya angkara untuk membuktikan kamu benar-benar tidak bersalah!
16 - PANDU BERHATI-HATISalah satu perkara normal yang diperkatakan ialah pemandu wanita suka memandu perlahan! Selalu juga kena hon. Katakan saja pada dirisendiri yang kamu ini pemandu berhemah dan berhati-hati di jalan raya.Kalau ada pemandu lain yang membunyikan hon ataupun memarahi kamu,pedulikan saja. Janji kamu tidak melanggar peraturan lalu lintas.Kalau setiap kali kamu meminta maaf jika ada yang membunyikan honataupun memarahi kamu, tentu nanti ada pula yang mengambil kesempatandi atas 'kebaikan'kamu itu.
17 - ORANG MENUDUH KAMUJika memang bukan kamu yang lakukan, mengaku saja. Jangan biarkan orang memaksa kamu mengaku sedangkan kesalahan itu berpunca dari oranglain. Walaupun mungkin ketika itu kamu agak gelabah kerana digertak,jangan cepat meminta maaf. Bak kata pepatah, 'Berani kerana benar,takut kerana salah.' Kalau kamu mengaku, alamatnya kamu akan disalahsangka. Jangan sesekali mengucapkan 'Saya minta maaf', sedangkan dalamhati kamu meronta-ronta mengatakan bahawa kamu tidak bersalah dan menjadimangsa keadaan.
18 - TIDAK TERLALU MEMENTINGKAN PENAMPILANJangan merendah diri jika ada yang memperkatakan penampilan kamu tidak sesuai dengan perkembangan semasa. Jangan terlalu mengikut telunjuk orang dan ini membuatkan diri kamu hipokrit. Jangan takut-takut untuk membantah kalau ia tidak bersesuaian dengan jiwa kamu. Tapi kalau kamu membantah, ucapan meminta maaf bukan cara terbaik untuk dilafazkan. Ikut prinsip kamu dan jangan mudah dipengaruhi oleh orang lain.
19 - TIDAK SAMA HALUANKamu mempunyai teman rapat. Ke mana saja pasti berdua bagaikan belangkas. Tetapi ada beberapa perkara yang kamu tidak boleh melakukanbersamanya iaitu kamu suka bersukan sedangkan dia gemar menonton wayang. Jika percanggahan ini berlaku, kamu harus bijak menanganinya.Katakan saja perkara ini tidak boleh dipaksa. Kamu tidak boleh memaksa dia meminati sukan dan sebaliknya. Usah minta maaf walaupun ada kalanya ercetus perselisihan faham. Walaupun rapat, suatu hari nanti,pasti akan membawa haluan sendiri. Sampai bila hendak bergantung antara satu sama lain.
20 - DIPAKSASukar untuk melakukan sesuatu pekerjaan ataupun perkara yang dipaksa oleh orang lain. Jika dilakukan juga, timbul rasa jengkel dan tidak ikhlas. Jadi lebih baik tidak melakukannya dan katakan saja yang kamu tidak suka dengan tugasan tersebut. Jangan berasa bersalah danmeminta maaf kerana kamu tidak melakukan tugasan tersebut.
0 Responses